Brunsångare (Dusky Warbler)

Brunsångare heter Phylloscopus fuscatus på latin. Den häckar i Sibirien och östra Asien och övervintrar i sydöstra Asien. Brunsångaren är en sällsynt men årlig gäst i Sverige med sammanlagt 120-talet fynd, den absoluta majoriteten från oktober månad. Den påträffas ofta i bestånd med ogräs och i öppen terräng med buskage.
Brunsångaren blir upp till 10,5–12 centimeter och påminner om gransångare både till form och teckning, men kan även i vissa vinklar påminna om gärdsmygen i färg. Brunsångare har en mörkt gråbrun färg på ovansidan, beigefärgat bröst och vit undergump. Näbben är tunn och spetig med lite rödbrunt på näbbroten. Den har ett långt ljust ögonbrynsstreck samt ett mörkt ögonstreck. Hjässan är färgad som ryggen. Sången är ett monotont visslande, locklätet är ett ärtsångarlikt smackande ”teck”.

Brunsångare (Dusky Warbler), Sandbyborgs läge, Öland
Sandbyborgsläge, Öland 13/10/2018