Under min vistelse i Cavallino bodde jag på en camping som heter Union Lido i slutet av juni och början av juli.
Italien under sommaren vid kusten är inte något för den som söker artrikedom. Känslan ligger mer i att få gå runt och se en mängd olika arter som är ovanliga här hemma i Sverige.
Ljuset är ofta svårt. En kort stund på morgonen och kvällen fungerar bra, men vara mycket kort tid. I övrigt stod solen mycket högt och ljuset blev också hårt.
Totalt sågs 66 arter utan att förta sig, men ett besök under vår eller höst skulle vara mycket intressant.
Venezianska lagunen är ett mycket stort område söder om Venedig och stora sandrevlar skiljer lagunen från Adriatiska havet. Lagunen består egentligen av ett antal små mer avskiljda laguner. Detta är den största lagunen i norra Adriatiska havet. Det montona träskartade ladskapet karaktäriseras av inslag med små byar, träddungar, dyiga stränder och där det är möjligt är marken kraftigt uppodlad. Det gör också området svårtillgängligt.
Sommartid finns det många intressanta fåglar som dvärgrördrom, silkeshäger, rallhäger och pururhäger. Vanliga vadare är styltlöpare, skärfläcka och svartbent strandpipare. Den svarthuvade måsen är en sällsynt häckfågel men är mer allmän under flyttning och vinter.
Här kommer jag också skriva om några områden jag besökte under min vistelse.
Island of Fransesco och Altino
En dag gjorde jag en utflykt från Treporti, som ligger på halvön ut från Jesolo, till Island of Fransesco och vidare till norra delen av venezianska lagunen. I fågelväg var det överraskande mager men vackra vyer var det gott om.
Ett antal bruna kärrhökar såg jag jaga omkring över vassbälten. Det var också gott om styltlöpare, silkeshägrar och purpurhägrar. Resans behållning blev ändå en ägretthäger och en turturduva. Den sistnämnda tror jag inte är helt vanlig där.
Lido-Pellestrina
Dessa öar är egentligen två stora sanddyner som är ungerfär 10 km långa. Längs strandlinjen växer ”konstgjord furu”. Vägen som går längs vattnet upplevs bäst med cykel och ger en fascinerande utiskt både över Venezianska lagunen och Adriatiska havet.
Lido är kanske mest berömt för filmfestivalen men staden är underbart vacker med alla sin kanaler som gick mellan husen.
De mest vanliga fåglarna är svarthakad buskskvätta, kungsfågel, gransångare och grässångare. Det finns även en liten koloni biätare som har bohålor i sanddynerna.
I södra delen av Pellestrina finns kolonier av småtärna och svartbent strandpipare som häcker på stranden. I fågelväg sågs också svarthuvad mås och medelhavstrut.
Burano
Båt till Burano som visade sig vara en underbart vacker ö. Redan på håll kunde man se dess originella och historiska karaktär med bland annat dess lutande kyrktorn, som säkert är mer lutande än ”lutande tornet i Pisa”, fast det var ju inte lika högt. Det här var en riktigt mysig ö fullt med kanaler bland färgglada hus.
I fågelväg gav inte denna utflykt mycket. Kort sagt var det fågelfattigt. Runt omkring båten ser jag mest skrattmåsar, medelhavstrutar, storskarvar och några skäggdoppingar. Vid kanalen mellan Burano och Murano sågs silkeshägrar, ägretthägrar och purpurhäger.
Lio Piccolo
Bland de bästa områdena för fågelskådning är Lio Piccolo i östra delen av lagunen norr om Treporti. Det är mycket lättillgängligt. För att nå Lio Piccolo från Treporti finns en liten väg som leder från Valle Saccheta och Valle Paleazza till Lio Piccolo. Det bästa sättet att besöka vallarna är med bil. På så sätt slipper man störa fåglarna och man har då möjlighet att komma ganska nära dem.
Nu nöjer jag mig med att hyra en cykel på campingen. Det blir en tur på c:a 3-4 mil. Turen var först planerad att enbart gå till de södra delarna, men när jag får se många flamingos en bra bit bort bestämmer jag mig för att fortsätta hela vägen ut.
Ponte Cavallino
Ett annat lättillgängligt område är vid Ponte Cavallino, sydväst om Jesolo, och den fiskdamm som ligger strax norr därom.
Vid dammen upptäckte jag resans första dvärgrördrom