En sillgrissla ligger och guppar i vattnet
1 oktober
Kort sväng ut till Stora Amundön. Ute vid Havshuvudet låg en sillgrissla och guppade i vattnet.

Gransångare vid Havshuvudet Stora Amundö
3 oktober
Tur ut till Havshuvudet på Stora Amundön. Längs gångvägen ses exempelvis tofsmes och gransångare.

En lappuggla vid Halle Hunneberg
6 oktober
Magnus och jag gör en kvällstur till Halle Hunneberg med besök vid Västerbymad. Där har observerats en lappuggla de senaste dagarna. Vi besökte först mossen där den setts, men ingen lappuggla sågs. Vi chansar och går över till mossen på andra sidan vägen och spanar. Det mörknar rejält där vi står inne i skogen och helt plötsligt när vi står och pratar ser vi något i ett träd ett 20-tal meter bort. Och där satt lappugglan. Några sekunder senare flyger den iväg och sätter sig i trädet.

Rödstrupig piplärka på Amundön
7 oktober
Härlig höstmorgon på Stora Amundön. Bertil och jag träffas och går runt lite. På topp är den rödstrupiga piplärkan. I övrigt ses många godbitar som stenknäck, kärrsnäppa, forsärla och skäggmes. Även ett antal sena enkelbeckasiner, gluttsnäppor, forsärlor och gransångare fanns kvar.
Bra start på Ölandsresan
11 oktober
Magnus, Martin och jag är förväntansfulla. Första skådarmorgonen på vår Ölandsresa. Morgonen startar vid Södra Udden. Den svartvingade vadarsvalan som hållit till på Öland ett tag är fortfarande kvar och ses längs Fyrvägen. Mycket långt fotoavstånd. Bra start i alla fall. Resan börjar med nytt X.
Efter en stund senare dyker även en jaktfalk 1K-fågel. Lika svår var den att få på bild.
Lite senare åker vi upp och besöker några skogsdungar och spanar av några fält längs östkusten i hopp om att hitta något spännande. Ungefär 300 ljungpipare vid Näsby, 2 havsörnar vid Görans Dämme, Hulterstad och ett imponerande sträck av vitkindade gäss vid Össby var det mest intressanta.

Skådardag på Södra Öland
12 oktober
Martin, Magnus och jag börjar morgon vid Össby. Det mest intressanta som ses är en sen ladusvala. Därefter fortsätter vi till Södra Lunden och Schäferiängarna. Många nötkråkor är i rörelse. Längst ute på Schäferiängarna, vid Sandrevlarna, ses bl.a en stenfalk, två sandlöpare samt några steglitser. På vår vandring tillbaka över Schäferiängarna ses en blåkärrhökshane svepa förbi och lite senare fångade även en varfågel vår uppmärksamhet.
Efter vår tur på Schäferiängarna gick vi i riktning mot Mellersta Lunden. Precis som vi kommer dit hörs en taigasångare ljudligt locka bland trädkronorna.
På eftermiddagen tar vi en tur upp till Gräsgårds Hamn och Sebybadet. Vid Gräsgårds Hamn ses bland annat en blå kärrhökshona och en rödspov av rasen islandica. Vid Sebybadet var det gott om kärrsnäppor.

Lite länge upp mot fälten observerades en flock vinterhämplingar. Lite senare kom även en havsörn överflygandes.

Överraskad jorduggla
13 oktober
Sista dagen på Ölandsresan tillsammans med Magnus och Martin. Morgonen börjar med att vi går runt på fälten strax norr om Ottenby Kungsgård, där bl.a en honfärgad blå kärrhök jagar runt.
Vårt sista stopp innan hemresan blir Näsbybadet där vi går omkring bland dungarna. Där blev en jorduggla överraskad av oss när den satt och tryckte på marken.

Dagens bild!
17 oktober
Kort tur till Stora Amundön. En sen kärrsnäppa blir dagens fotomodell.

Isabellatörnskata på Hållö
18 oktober
Min vanliga morgontur till Stora Amundön. Tre råkor ses vid Hästhagen.

Vid trappen upp mot nakenbadet observeras en forsärla. I övrigt var det ganska lite med fågel.
Plötsligt plingar BMS-larmet till. En isabellatörnskata har upptäckts vid Hållö, strax utanför Smögen. Snabbt går telefonkedjan igång och en stund senare är Markus, Roger och jag på väg upp mot Hållö.

Blåsväder vid Glommen
19 oktober
Bertil och jag gör en tur till Glommens hamn, Halland. Kanske inte så mycket fågel som tänkt, men en grålira och alkekung blev på topp.

Ny Hållötur
22 oktober
Tur återigen till Hållö. Denna gång tillsammans med Hans Falklind. Idag var det bättre väder och isabellatörnskatan var genast lättare att fotografera. Både mer medgörlig och bättre ljus. Allt underlättades också av att några skådare la ut föda till isabellatörnskatan.

Bändelkorsnäbb och Kungsörn
25 oktober
Skådardag i Karlskoga. Träffar Yngve och vi tar en tur till Villingsbergs skjutfält. Turen går först till Berga i de norra delarna av skjutfältet, som också är en bra utsiktspunkt. Två bändelkorsnäbbar flög som hastigast över. Skoj, för det är inte varje år man ser dessa fåglar.
En stund senare åker vi söderut till en annan utsiktspunkt. Efter en stund upptäcker jag tre kungsörnar skruvandes i luften typ vid Berga där vi var tidigare. Typiskt, det hade ju varit något att få bra bilder på.
“Ptjiiing” i vassen
29 oktober
Månaden går mot sitt slut. Det är vackert ute och det börjar bli allt mer kyligt. Morgonen börjar bra. Vid vassen längs gångstigen på norra delen av Stora Amundön hörs ett “ptjing”.
Återigen har skäggmesarna börjat röra på sig. Alltid lika skoj att se denna fågel, speciellt hanarna tycker jag är otroligt vackra. Ytterligare en bild fick jag på denna skäggmes, som finns att se i bildgalleriet.

I övrigt sågs en sen sädesärla vid bron över till Stora Amundön och en mindre korsnäbbshane.