Oktober 2006 –

Ovanliga fåglar är något speciellt

1 oktober<7h6>

Efter gårdagens observation av större piplärka är målet Stora Amundö. Det där med att se ”ovanliga” fåglar är ju faktiskt något speciellt.

Väl framme är den större piplärka på plats, men det där att fotografera piplärkor är ju faktiskt inte helt lätt. OFtas är de väldigt skygga och tar till vingarna snabbt. Precis som på den här bilden.

Efter ett par timmar går jag fram och tillbaka till Askimsbadet. Där ser jag bland annat denna sparvhök.

Sparvhök (Sparrowhawk) vid Askimsbadet, Göteborg

Fåglarna har dragit söderut!

7 oktober

Nu märker man att många flyttfåglar dragit söderut. Vid Stora Amundö ses 5 bläsänder och en enkelbeckasin. Utanför Lilla Amundö ligger en skäggdopping.

Flera skojiga arter på Stora Amundö idag

8 oktober

Förvånande nog blev det en bra skådardag vid Stora Amundö. Vid Norra Strandängen ses många bläsänder och gluttsnäppor. På tillfälligt besök är också tre kustpipare. Avslutar med att gå ut till Havshuvudet där en prutgås flyger förbi. Där satt AmundöX:et!

Höstpromenad

14 oktober

Morgonen börjar med besök vid Stora Amundö. Den mest anmärkningsvärda var två flockar med starar. I övrigt var det inte mycket att se. Promenerar sedan upp till Askimsbadet. På vägen dit ser jag en duvhök flyga över vid Hovås Golfbanedamm.

Väl framme vid Askimsbadet spanar jag ut över Askimsviken där jag både ser tre svärtor och fem tordmular.

Går sedan hemåt och gör ytterligare ett stopp vid Stora Amundö. Denna gång blev utdelning bättre och nu kunde jag notera storlom, råka samt sädesärla.

En förmiddag med lite fågelskådning

15 oktober

Går längs Säröbanan upp till Askimsbadet. Ett kort stopp görs vid Stora Amundö där jag ser en kvarvarande ängspiplärka. Vid Järkholmen drar en duvhök förbi som hastigast utan att jag lyckas med någon bild. Vid Askimsbadet ser jag 3 svärtor och 2 tordmular långt ut i viken.

Glada

24 oktober

Idag är jag ute och åker i Skåne. Strax utanför Lund ser jag denna röda glada. Ett fotoX trillar in.

En kort sväng

28 oktober

Idag blir det bara en kort sväng till Skintebo hamn. En rastande forsärla noteras idag.

Vinterfåglarna börjar samla sig

29 oktober

Nu märker man att vintern närmar sig. Vid mitt besök vid Haga Kile ses en skäggmes. Det är en typisk vinterart där.

Vid Lilla Amundö har också sothönsen börjat samla ihop sig. Det är också ett ytterligare vintertecken. Här simmar en av dem snällt inne i småbåtshamnen.

Sothöna (Coot)