November 2009

Konsten att undvika en art

7 november

Förvinterresa hem till mina föräldrar i Karlskoga. I vanlig ordning träffar jag Yngve och vi gör en rundtur i norra delarna av Karlskoga. Talltita blir arten för dagen som jag hittills undvikit 2009.

Svalan som undrade var sommaren tog vägen!

11 november

Middagstur till Stora Amundön och Killingholmen. Dagens stora överraskning blir onekligen den ladusvala som flyger omkring och jagar efter något ätbart. F.ö den senaste observation jag har varit med om.
Vid Killingholmen har jag turen att se tre olika rovfågelsarter. Havsörn, duvhök och pilgrimsfalk.

Tillfälligt besök

12 november

Lunchtur till Stora Amundön. Över Strandängen ses drygt ett 30-tal snösparvar tillfälligt innan de drar norrut mot Askimsviken.

Stora Amundön-Killingholmen

21 november

Förmiddagspromenad till Stora Amundö. Mer och mer vinterfåglar börjar anlända. Här ses en sångsvan som tog till vingarna när jag gick runt på de norra strandängarna.

Sångsvan
Sångsvan

Här finns fler bilder på sångsvan!

Därefter fortsätter jag min lördagspromenad längs Säröbanan till Killingholmen. Där hoppas jag få se havsörn, som man ofta observerar under vintern, men istället fick jag se denna snösparv.

Snösparv
Snösparv

Här finns fler bilder på snösparv.

Bingo????

28 november

Idag blev det bingo på Stora Amundön. En dvärgbeckasin stöttes upp på norra Strandängen. Om det var bingo för dvärgbeckasinen är mer tveksamt, som inte har det så lätt vid den här tiden på året. Kallt ute och mycket energi går åt för beckasinen när den ska upp och flyga.

Kort söndagspromenad

29 november

Kort tur till Killingholmen. I viken mellan Killingholmen och Grundsö rastade två svärtor. En stund senare flög två mindre korsnäbbar över mot söder.

En förvirrad och vilsen fjällabb

30 november

En ung fjällabb har förirrat sig in till Eklanda, Mölndal.

Fjällabb, Eklanda, Göteborg

Den borde ha varit i Afrika nu. Utsvulten som den var tog den tacksamt emot mat. Några dagar senare fångades den in av Göteborgs Fågelcentral som sedan släppte den.

Fjällabb, Eklanda, Mölndal
Fjällabb, Eklanda, Mölndal