Februari 2007

Pilgrimsfalk på Gasklockan

3 februari

Vandring runt Stora Amundö och vidare till Killingholmen. Gott om änder i hela skärgårdsområdet. Även ett par ormvråkar och tornfalkar ses.

Avslutade dagen med att åka till Gullbergsvass. Kikar upp mot Gasklockan och hittar pilgrimsfalken. Det är som sagt något speciellt med denna fågel. Idag lyckas jag fotografera den hyfsat bra. Det är andra vintern i rad den håller till där.

Pilgrimsfalken vid Gasklockan, Göteborg
Pilgrimsfalk, Gasklockan, Göteborg

Många korpar

4 februari

Morgonen börjar med besök vid Killingsholmen. Två sädgäss i en grågåsflock blir morgonens stora överraskning. Ute på en av öarna ses omkring 20 korpar, men vad de var intresserade av kom jag aldrig underfund med. På Stora Amundö årskryssar jag nötskrika.

Lyckad skådardag på Killingsholmen

10 februari

Besök vid Killingholmen. En bra lokal vintertid med mycket god utsikt över Billdals skärgård.

Från kullen på Killingholmen ses bl.a 34 salskrakar och ungefär 300 sothöns. Lite längre ut mot ”skären” kretsar en havsörn. Även en honfärgad blå kärrhök stryker omkring längs ”skären”.

Dagen avslutas med 2 grågäss som flyger förbi.

Grågås, Killingsholmen

Gullbergsvass och Säveåns mynning

11 februari

Morgonen börjar med ett besök vid Stora Amundö. En bit utanför Havshuvudet ses en hona salkskrake och  en skäggdopping. En sjöorrehona blir årsart och det är min andra observation på lokalen. När jag vänder tillbaka ses en mindre hackspett i anslutning till Hästhagen.

Lite senare åker jag in till Gullbergsvass och fortsätter sedan mot Klippan. Dagens lilla överraskning var en bläsandshona vid Gullbergsvass. I övrigt fastnade en knipa och storskrake på linsen.

Knipa, hane, Gullbergsvass
Storskrake, hane, Gullbergsvass

Den svarthuvade måsen som är Klippan trogen ses snurra ett par varv vid ”kajplatsen”.

Svarthuvad mås, Klippan, Göteborg

Upplyftande observation

17 februari

Skådning vid Killingsholmen. En tidig gravand blir dagens mest upplyftande observation. I övrigt ses 2 smådoppingar en bit utanför Killingsholmen.

Intressant så in i vassen

18 februari

På morgonen ser jag årets första sparvhök hemma i Skintebo. Morgonens projekt är att besöka Killingsholmen som är en ganska intressant lokal så här års. Morgonens obsar blev ändå årets första sånglärka och en skäggmes som häll till i vassen mellan Killingsholmen och Haga Kile.

På eftermiddagen gjordes ytterligare en observation av sånglärka vid Stora Amundö.

En bofink trotsar kylan

24 februari

Idag blir den en kort skådarsväng. Det blir en timmas skådning vid Killingsholmen med fem noterbara arter. En salskrakshane, smådopping, skäggdopping, häger och en ståtlig havsörn.

Vid fågelmatningen längs Säröbanan vid Amundövik fotograferar jag denna fina bofinkshane.

Bofink, Amundövik

Strandskatan är på plats

25 februari

Börjar morgonen med ett besök vid Killingsholmen. Där ses denna storskrakshona.

Storskrake, hona, Killingsholmen, Göteborg

Observerar också en havsörn. Tyvärr den lite för långt bort för bilder, men de är i alla fall en otroligt majestätisk fågel.

Vid Askimsbadet ses årets första strandskata.

Dagen avslutas med att Magnus Lundström och jag besöker Syrhåladammen. Där hade en rördrom dykt upp. Välkamoflerad som den är kammade vi noll. Bonus blev ett 5-tal skäggmesar som visade sig från sin bästa sida.

Skäggmes, Syrahåladammen, Göteborg