December 2006

En timmas skådning och sedan adventsfirande

4 december

Drygt en timmas skådning vid Stora Amundö. Fyra intressanta arter idag. Sjöorre, sillgrissla, skärpiplärka och stenknäck. Därefter går jag hemåt och adventsfirande tar vid.

Vinterfåglar

9 december

Ut en liten sväng och det är få fåglar i farten. Vid Stora Amundö noteras bland annat en flock med stjärtmes nära Alkärren och två stenknäckar vid parkeringen. I kanalen simmar denna knölsvan.

Knölsvan (Mute Swan)

Går sedan till Lilla Amundö, där jag noterar drygt 100 sothöns.

En halvtimma senare är jag framme vid Askimsbadet där jag ser denna gråsiska hoppa omkring i tången.

Gråsiska, Askimsbadet

Mera vinterfåglar

10 december

Vinterfåglarna är på plats vid Killingsholmen. Idag observeras salskrake, smådopping och vinterhämpling.

Träffar gamla skådarkompisar

23 december

Igår kom jag hem till mina föräldrar i Karlskoga. Åker ut en sväng till Källmo, som ligger vid de nordliga delarna av Gälleråsfälten. Där träffar jag skådarkompisar från förr och som också är ”hemma”.

Två steglitser, en varfågel och ca 35 snösparvar noteras. Vid de södra delarna av Gälleråsfälten noteras en ryttlande fjällvråk.

Julafton

24 december

Idag blir det en kort skådardag vid Gälleråsen, Karlskoga. Idag noterar jag 10 turkduvor och en forsärla. Sedan åker jag hem och julfirandet tar vid.

Årets sista skådardag

31 december

Sista dagen på året är också en speciell skådardag. Då gäller det att förbereda sig för nyårsdagen och alla nya årsarter. Idag noterar jag en dvärgmås vid Skintebo hamn och den svarthuvade måsen är på plats vid Klippan. Vi får se hur det går imorgon. En bild på skrattmås blir det också!

Skrattmås